Jak wybrać idealny kubek do kawy?
Kawa to ulubiony napój znany ze swojej zdolności do precyzyjnego skupienia się i zwiększenia poziomu energii. W rzeczywistości wiele osób polega na codziennej filiżance zaraz po przebudzeniu, aby rozpocząć dzień na właściwej stopie. Oprócz działania energetyzującego kawę powiązano z długą listą potencjalnych korzyści zdrowotnych, co daje jeszcze więcej powodów do warzenia. Zanim przejdziemy do rodzajów pojemników na kawę, omówmy zalety zdrowotne picia kawy w niewielkich dawkach.
Kofeina a Twoje zdrowie
Kawa czerpie energię z kofeiny, naturalnego stymulantu, który dodaje energii. Ale kofeina w kawie nie tylko cię budzi. Działa na mózg, poprawiając pamięć, nastrój, czas reakcji i funkcje umysłowe. Kofeina może nawet poprawić wytrzymałość i wydajność podczas ćwiczeń.
Cukrzyca typu 2: Wiele badań wykazało, że regularne spożywanie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Dotyczy to zarówno bezkofeinowej, jak i wysokooktanowej odmiany.
Choroby neurologiczne: Regularne spożycie kofeiny – takie jak ta, którą otrzymujesz z codziennej filiżanki kawy – wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera, a także choroby Parkinsona.
Choroba wątroby: Kawa wydaje się chronić przed marskością wątroby u osób zagrożonych tą chorobą, takich jak osoby z zaburzeniami spożywania alkoholu lub stłuszczeniem wątroby.
Rak: Naukowcy odkryli, że osoby pijące kawę mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka wątroby i raka jelita grubego – dwie główne przyczyny zgonów z powodu raka na świecie.
Depresja: To orzeźwienie, które daje spienione cappuccino, może nie być wytworem Twojej wyobraźni. Kilka badań wykazało, że im więcej kawy osoba pije, tym mniejsze jest ryzyko depresji.
Jaki typ kawy jest dla Ciebie?
Czarna kawa
Bez zbędnych dodatków: czarna kawa jest zrobiona ze zwykłych, mielonych ziaren kawy, które są parzone na gorąco. Podaje się ją bez dodatku cukru, mleka i aromatów.
Espresso
Ziarna są one drobniej zmielone niż zazwyczaj i parzone z wyższym stosunkiem zmielonej kawy do wody niż w przypadku kawy tradycyjnej.
Latte
Ten klasyczny napój to zazwyczaj 1/3 espresso i 2/3 mleka na parze, zwieńczone cienką warstwą pianki, ale kawiarnie mają pozornie nieskończone możliwości dostosowania.
Cappuccino
Ten napój na bazie espresso jest podobny do latte, ale pienista górna warstwa jest grubsza.
Macchiato
Macchiato to espresso z odrobiną spienionego mleka lub pianki. W języku włoskim macchiato oznacza „plamiony”, więc caffè macchiato odnosi się do kawy poplamionej mlekiem.
Americano
Zamów ten napój, a otrzymasz espresso rozcieńczone gorącą wodą.
Kawa au Lait
Ten fantazyjnie brzmiący francuski napój jest w rzeczywistości bardzo prosty: składa się w równych częściach z kawy i mleka parzonego.
Flat white
Podobnie jak latte, ten napój składa się z espresso i mleka na parze, ale stosunek espresso do mleka jest wyższy.
Bezkofeinowa
Ziarna kawy naturalnie zawierają kofeinę, ale palarnie mogą użyć kilku różnych procesów, aby usunąć prawie całą jej zawartość. Kawa bezkofeinowa jest parzona z tych bezkofeinowych ziaren.
W czym pić jaką kawę?
Wiedząc już o pozytywnym wpływie umiarkowanych ilości kawy na zdrowie oraz podstawowych rodzajach kaw, czas wybrać odpowiedni pojemnik na nasz ciepły napój.
Filiżanki i szklanki do kawy są dostępne we wszystkich kształtach i rozmiarach, ale nie wszystkie są jednakowe. Jeśli chodzi o kawę, rodzaj filiżanki lub szkła, którego używasz, może mieć duży wpływ na jakość napoju.
Do kawy z maszynek najlepiej używać filiżanek, które mają szeroki otwór i stosunkowo proste boki. Dzięki temu kawa równomiernie rozprowadza swój smak podczas spływania do filiżanki.
Do espresso najlepsze są małe filiżanki z uchwytem. Dzięki temu kawa nie stygnie zbyt szybko.
Kawy z mlekiem, takie jak latte macchiato lepiej robić w wysokich przezroczystych szklankach, aby mieć widok na warstwy mleka i kawy.
Do kawy mrożonej nadaje się każdy rodzaj filiżanki lub szkła. Upewnij się, że kawa całkowicie ostygła przed dodaniem lodu, ponieważ gorąca kawa roztopi lód i rozcieńczy napój.
Szklanki termiczne są wykonane z podwójnymi ściankami, które pomagają izolować kawę i utrzymywać ją w wysokiej temperaturze. Termosy są również skuteczne w utrzymywaniu gorącej kawy i są idealnym rozwiązaniem na podróże. Tradycyjne kubki i filiżanki ceramiczne nie są zwykle izolowane, ale mogą pomóc w utrzymaniu ciepła, jeśli zostaną podgrzane przed dodaniem kawy.